LOG OUT

TR UNIT

UçuÅŸ esnasında TR UNIT  ikaz lambası yanarsa bu bizim için ne ifade eder, bu durumda neleri yapamayız ? neden ?

CEVAPLANDI

DeÄŸerli ArkadaÅŸlar,

Bu hafta BONUS arkadaşımız ÖZCAN TAÅž’a gidiyor. Kendisini kutluyorum, verdiÄŸi cevap sorumuzu tüm ayrıntıları ile yanıtlıyor. Dolayısı ile bu sorumuzun cevabını, bir kaç hususa deÄŸinerek, genelde Özcan’ın verdiÄŸi yanıtı alıntı yaparak tamamlayacağım. 

Öncelikle herhangi bir arıza geldiyse ve daha motor çalıştırmadıysak, yani uçak genci gücü ile hareket etmiyorsa önce MEL’e (Minimum Equipment List) bakıyoruz ve bu arıza ile devam edeblirmiyiz sorusuna yanıt arıyoruz. Motor çalıştırmayı takiben arızalar için QRH’e (Quick Reference Handbook) bakıyoruz. Fakat halen yerdeysek havalanmadan önce MEL’e de bakmanın faydası var. 

TR (Transformer Rectifier) AC akımını DC akımına çeviri. 115 volt AC'yi '28 volt DC'ye çevirirler. 2 adet mevcuttur: TR1, TR2, TR3 olarak adlandırılır.
TR1, DC BUS 1'e güç veririr. AC Transfer Bus 1 ise kaynağıdır.
TR2 DC BUS 2'ye güçverir. AC Transfer Bus 2 ise kaynağıdır.
TR3 Battery Bus'e power verir ve ayni zamanda TR 1 ve TR2 için backup olur, AC Transfer Bus 2 ise kaynağıdır. Elektik ÅŸemasını FCOM da bulabilirsiniz.

TR UNIT ikaz lambasi uçuÅŸ esnasında yanarsa TR 1 VEYA TR2 ve TR3'de arıza var demektir,  eÄŸer uçak yerde iken yanarsa herhangibi bir TR'de arıza var demektir. 

UçuÅŸ esnasında ikaz gelirse hemen QRH’e gideriz ve oradaki maddeleri uygularız. QRH bize AFDS APPROACH MODE’un kullanılamayacağını söyler. Bunun nedeni FCOM da yazılıdır.

“The cross tie relay automatically opens, (yukarida resim'de kapali) isolating DC Bus 1 from DC bus 2, under the following conditions:

- At glide slope capture during a flight director or autopilot ILS approach. This isolates the DC busses during approach to prevent a single failure from affecting both navigation receivers and flight control computers.
- Bus transfer switch positioned to OFF.”

Bunun da sebebi CAT II ve CAT III yaklaÅŸmalarında fark etmeden tek kaynaÄŸa kalınmaması ve bunun sonucu uçuÅŸun hassas bir evresinde tek kaynağında arızalanıp sıkıntı yaratmasını engellemektir.

Bu durumda ILS yakalşması yapamayız, bunun yerine LOCALIZER veya VOR yaklaşması yapabiliriz.

Bu haftaki sorumuz da burada tamamlandı. Bir sonraki sorumuzda buluÅŸmak üzere, hepinize iyi haftalar ve emniyetli uçuÅŸlar dilerim.

Comments

Posted by Hasan Yerlikayalar  
on June 6, 2014, 8:26 am

TR uçaktaki Generatörlerden üretilen AC takatı DC takata çevirir. 3 tane vardır. Yerde herhangi biri arıza yaparsa yanar,havada ise ya 1 numara yada 2 ve 3 numara beraber arızalanırsa TR UNIT lambası yanar. Yapacak birÅŸey yok. DiÄŸer sistemler yerini tamamlar. Ama eÄŸer bu lamba yanarsa CAT II-III ALÇALMA VE AUTO LAND YAPILMAZ. Yani yaklaÅŸmada AFDS kullanılmaz.




Reply to this comment
Posted by Ahmet Polat  
on June 9, 2014, 6:25 pm

VOR Kullanarak inilir. İls Kullanılmaz. 




Reply to this comment