LOG OUT

LOCALIZER APPROACH

Bu hafta yine Flight Patterns konusuna dönüyoruz. GazipaÅŸa LTFG LOC Rwy 08 yaklaÅŸmasını yapacağız. AYT VOR üzerinden, 3000 feet irtifada BEPTO ya yönlendirildik ve yaklaÅŸmaya serbest kılındık. Localizer yaklaÅŸmasını B738 uçağımız ile nasıl uygulayacağız ?

 

LTFG LOC Rwy 08 yaklaşma haritası

CEVAPLANDI

DeÄŸerli ArkadaÅŸlar,

Bu hafta yine önce sorumuzu yanıtlayacağız sonra BONUS kazanan arkadaşımızı anons edeceÄŸiz.
LOCALIZER yaklaÅŸması bir NON PRECISION yani hassas olmayan bir yaklaÅŸmadır. Dolayısı ile anlatacaklarımız tüm hassas olmayan yaklaÅŸmalar için geçerlidir.

Bu hafta anlatımı olabildiÄŸince resimli yapmaya çalışacağız.

Hassas olmayan yaklaşmalarda iki tane incelik var, bunları yeri geldiğinde belirteceğim.

Yaklaşmaya başlamadan yapmamız gereken hazırlıklar var.

GazipaÅŸa LOC Rwy 08 yaklaÅŸması bende kurulu AIRAC da olmadığı için, yaklaÅŸmayı kendim FMC ye girdim, fakat ÅŸunu sakın unutmayın, sivil havacılık kuralları gereÄŸi yaklaÅŸmaları FMC ye kendimiz giremiyoruz ve deÄŸiÅŸtiremiyoruz. Resim 1 de FMC LEGS sayfasında yaklaÅŸma waypoint larını ve uçmamız gereken irtifaları görüyorsunuz.

Resim 1

Åžimdi BÄ°RÄ°NCÄ° Ä°NCELÄ°K: yaklaÅŸmayı inceliyoruz ve uçağımızın kategorisine göre 1000 feet MSL irtifaya kadar alçalabildiÄŸimizi görüyoruz. 1000 feet irtifadan pist başına 3 derece açıyla süzülebilmek için, pist başından 3.1 DME uzaklıkta pisti görebilmemiz gerekiyor. MISSED APPROACH noktası piste 2.2 mil uzaklıkta. Dolayısı ile biz daha önce pisti görebilmemiz gerekiyor. FMC ye ek bir nokta giriyoruz IGZP257/4.1. Bu noktayı MISSED APPROACH noktasının üzerine giriyoruz. Resim 2 ve Resim 3. 257 radyal, 4.1 ise IGZP Loc cihazına olan uzaklık (pist sonunda olduÄŸu için üç milden daha fazla oluyor).

Resim 2

Resim 3

Yaratılan nokta RX08, RW08 yani pist başına olan uzaklığı 3.1 nm. Tam istediğimiz gibi.
BEPTO noktasına uçacağımız için BEPTO üzerinde HOLD yapıp iniÅŸ için hazırlıklarımızı yapmamız ve siz daha rahat prosedürü gösterebilmek için bri HOLD giriyoruz Resim 4.

Resim 4

NAVDU üzerine gelirken MSA 25 mil ARC iÅŸine giriyoruz ve uçağımızı yaklaÅŸma için 220 knot sürate yavaÅŸlatıyoruz, Resim 5.

Resim 5

Normalde Hold’da girmeden veya herhengi bir dönüÅŸe girmeden uçağımızı 180 knot a yavaÅŸlatıyoruz ve FLAP 5 açıyoruz, Resim 6.

Resim 6

Inbound olmaya baÅŸlarken PF MAP modda kalıyor, PF ise VOR modda alıyor, VOR/LOC capture olurken uçağımız hattın doÄŸru tarafında mı diye kontrol ediyoruz. YaklaÅŸma esnasında PF MAP den yaklaÅŸmayı takip ediyor, PM RAW DATA dan çapraz kontrol ediyor, Resim 7. Bu noktada VOR/LOC ARMED yapıyoruz, ve VOR/LOC capture olduÄŸunda RUNWAY HEADING SET ediyoruz.

Resim 7

Tekrar BEPTO üzerine gelirken, bu sefer BEPTO FAF (Final Appoach Fix), GEAR DOWN FLAP 15, SPEED 160, LANDING CHECKLIST, takiben FLAP 25 THEN 30 THEN 40, sürat VREF +5 yani bugünkü ağırlığımız için 135 knots. BEPTO da tam konfigüre olmuÅŸ oluyoruz, Resim 8.

Resim 8

Åžimdi Ä°KÄ°NCÄ° Ä°NCELÄ°K: ALTITUDE penceresine minimamız olan 1000 feet giriyoruz, VIRTICAL SPEED de basıyoruz, ve 700 feet gibi bir deÄŸer verip, yeÅŸil bantın, adı BANANA, tam RX08 noktasının üzerine gelecek ÅŸekilde varyoyu ayarlıyoruz, Resim 9.

Resim 9

Alçalmaya devam ederken ara noktaların irtifalarını ihlal etmemek için ND de VERTICAL PROFILE a bakıyoruz. FSX/PMDG de maalesef bu düzgün çalışmıyor. IGZ01 noktasını 2150 feet olarak burada görmemiz gerekirdi. Bu irtifanın altına düÅŸmemek için varyoyu ayarlıyoruz, bu nokta geçilince tekrar varyoyu yükselterek RX08 noktasında doÄŸru irtifada olmayı hedefliyoruz, Resim 10 ve Resim 11.

Resim 10

Resim 11

Minimaya 300 feet kala ALTITUDE penceresine MISSED APPROACH irtifaı olan 3200 feet giriyoruz, Resim 12.

Resim 12

Ve RX08 VDP noktasında MINIMA da oluyor ve pisti görüyorsak AUTOPILOT OFF, AUTOTHROTLE OFF yapıyoruz ve iniÅŸe devam ediyoruz, Resim 13.

Resim 13

FD ler OFF sonra tekrar ON yapılıyor ve GO AROUND için hazırlanıyor. Bu noktadan sonra güzel bir görerek iniÅŸ yapıyoruz, Resim 14.

Resim 14

Bu hafta BONUS arkadaşımız HAKAN SEVÄ°NDÄ°K’e gidiyor. Kendisini kutluyoruz.

Bu haftaki sorumuz da burada tamamlandı. Bir sonraki sorumuzda buluÅŸmak üzere, hepinize iyi hafta sonları ve hepinize emniyetli uçuÅŸlar dilerim.

Comments

Posted by Metehan Demir  
on January 26, 2014, 2:09 pm

Ali Camat Hocam saygılar , 

Uçağımız 3000 Feet irtifada BEPTO bölgesine yönlendirilmiÅŸtek , Bu irtifa bizim G/S(Glide Slope) süzülmemiz için ideal bir irtifadır , zira Chartımız 3200 ft den itibaren baÅŸlanabileceÄŸini söylüyor. Bununla birlikte, bizim uçağımızda yapmamız gereken ayarlamalarda , LOC IGZP için tahsis edilen 108.5 frekansını NAV Radio 2 kısmına gireceÄŸiz , bu esnada uçağımız sinyal almaya baÅŸlayacaktır bu sinyalin doÄŸruluÄŸunu, eklediÄŸimiz NAV Radio nun ident düÄŸmesine basarak Mors kodu olarak charta bakarak doÄŸrulayabiliriz. Bunun haricinde Chartımızda belirtilen Final Apch Crs " 077 " MCP panelimizin CRS kısmına girmemez gerekmektedir. Bu ayarlamalar yapıldıktan sonra uçağımızın RNW 08 için ILS alçalmasını gerçekleÅŸtirmemiz için APP butonuna basmamız gerekiyor ancak bunun da konfigürasyon ayarlamasında Flap Rate ler önemli zira chartımızda yaklaÅŸma Speed Limitimizin 185 kt olduÄŸunu söylüyor bu da bizim Boeing 737-800 tipi uçağımız için  Maximum speed for extending flap 30° dan itibaren ayarlamamız gerektiÄŸini belirtir.

Son yaklaÅŸmada olduÄŸumuz için D7.0 GZP bölgesinden itibaren irtifamızın 2150 feet den aÅŸağıda olmaması gerekiyor çünkü bu bölgede eÄŸer belirtilen irtifadan aÅŸağıda bir irtifada bulunmuÅŸsak, G/S altında kalmışız demektir ve bu bir risk faktörüdür. 




Reply to this comment
Posted by Kıvanç KöseoÄŸlu  
on February 5, 2014, 10:41 pm

Merhaba,

GazipaÅŸada ve Chartta G/S(Glide Slope) yok. Dolayısı ile capture olmak içinde APP tuÅŸuna deÄŸilde VOR LOC tuÅŸuna basarız. Zira G/S olmadığı içinde VDP'ye (Vertical Descent Profile) göre minimuma kadar alçalırız.  

Selamlar. 




Reply to this comment
Posted by Erkal SANLI  
on December 1, 2020, 8:03 pm

Bu prosedürü aynı zaman da LNAV/VNAV usülüne uygun veyahutta uçakta capability mevcut ise eÄŸer APP tuÅŸunu aktif ederek IAN yaklaÅŸma methoduyla da yapabilirsiniz.



 



IAN yaklaÅŸma methodu ile ilgili bilgilendirmeyi aÅŸağıda 3.madde de görebilirsiniz.



http://www.boeing.com/commercial/aeromagazine/aero_22/737approach_story.htm
l



 



Saygılarımla



Erkal Sanli




Reply to this comment