Pas geçmemiz gerekiyor. Pas geçme usulleri nelerdir ? pas geçerken neler yapıyoruz, neler oluyor ?
Bakalım BONUS puan kime gidecek.
CEVAPLANDI
DeÄŸerli ArkadaÅŸlar,
Sorumuza bir sefer daha güzel yanıtlar geldi. Ender Efe Bayar arkadaşımız MISSED APPROACH konusunda genel olarak bizleri bilgilendirdi. Bu köÅŸede iÅŸlediÄŸimiz konular daha çok Boeing B737-800 uçağının kullanımına yönelik olduÄŸu, beklediÄŸimiz gibi Hüseyin Düldül arkadaşımız FCOM dan açıklamalr paylaÅŸtı. Bu açıklamalar sorumuzu yanıtlasa da beklentimiz bu bilgilerin özetlenip kısa bir prosedür olarak Türkçe sunulmasıydı. Her ne kadar Boeing kitaplarından alıntı istesem de kitabın tamamının yanıt olarak sunulmasını istemiyorum. DoÄŸru referanslara ulaÅŸtığını görmek, daha sonra da kendi özetini oluÅŸturmanızı istiyorum. Hüseyin arkadaşımızın yanıtı yeterli olsada bu hafta özel bir gayret gösterdiÄŸi için BONUS bu hafta Ä°LKER GÜL arkadaşımıza gidiyor. Sorumuza yanıt veren tüm arkadaÅŸlara tek tek teÅŸekkür ederim.
MISSED APPROACH uçak kazalarının en çok olduÄŸu anlardan biridir. Bunun bir çok neden sayılmaktadır. Pilotlar uzun mesailer sonunda pas geçmeyi beklememektedir, ÅŸirketlerine pas geçme nedenlerini açıklamakta zorluk çekeceklerini düÅŸünüp ÅŸartları zorlamaktadırlar. Genelde pas geçme durumu kötü hava ÅŸartlarında oluÅŸur, bunun üzerine bir de UNSTABLE APPROACH durumu eklenirse, pas geçme tehlikeli bir operasyona kolayca dönüÅŸebilir. Zaten alçak irtifada ve düÅŸük sürratlerde yapılan bir manevradır. Bundan dolayı havacılık güvenlik komisyonları eÄŸitimde pilotların pas geçme prosedürlerinin üzerinden daha sıklıkla geçmeleri ve simulatörde uçmalarını tavsiye etmektedir.
Pas geçme yaklaÅŸmanın türüne göre iki ayrı ÅŸekilde yapılır.
Birincisi SINGLE AUTOPILOT APPROACH yapıldığında nasıl bir prosedür uygulandığını ele alalım:
- Pas geçmeye karar verildiÄŸinde TOGA ya basılır.
- Otopilot devreden çıkar.
- FLIGHT DIRECTOR (FD) 15 derece burun yukarı gösterir.
- UçuÅŸa MANUEL yani pilot devam eder.
- FD takip edilmeye başlanır.
- FLAP 15 istenir.
- SET GO AROUND THRUST denir, ve PM gaz kollarını ayarlar.
- MCP de SPEED pencersi kapanır.
- FD ler FLAP MANEUVERING SPEED de uçulması için PITCH verir.
- POSITIVE RATE GEAR UP yapılır.
- 400 Feet te ROLL MODE seçilir. LNAV veya HDG seçilir.
- 1500 Feet AGL de rotada dönüÅŸ yoksa FLAP 5 ve AFDS Flap pozisyonuna göre uçağı hızlandırmaya baÅŸlar. Sürat göstergesinde bulunan iÅŸari sürrat yükselir, FD yeni sürate göre PITCH verir.
- Daha sonra FLAP 1 yapılır. Aynı ÅŸekilde uçak sürrati arttırır.
- FLAPS UP yapılır.
- AFTER TAKEOFF CHECKLIST uygulanır.
- MISSED APPROACH irtifasına gelirken LEVEL CHANGE e basılır ve AFDS GO AROUND MODE dan çıkar, SPEED pencersi açılır.
- MISSED APPROACH rotası veya ATC’nin verdiÄŸi rota takip edildiÄŸi kontrol edilir.
DUAL AUTOPILOT APPROACH yapılıyorsa, TOGA ya basıldığında her iki otopilot da devrede kalır ve AFDS MISSED APPROACH prosedürünü otomatik olarak uçar. PF sadece vakti geldiÄŸinde FLAP ları sırasıyla toplar. MISSED APPROACH irtifasına gelindiÄŸinde ikinci otopilot devreden çıkar.
SINGLE ENGINE ile pass geçildiÄŸinde, zaten yaklaÅŸma FLAP 15 le yapıldığı için, TOGA ya basıldıktan sonra FLAP 1 yapılır.
TOGA ya ilk basışta AFDS REDUCED THRUST verir bu da dakikada 1000 – 2000 feet vario ile yükselme saÄŸlar ve normalde yeterlidir. GerektiÄŸinde TOGA ya ikinci defa basıldığında FULL GO AROUND THRUST elde edilir.
DiÄŸer ayrıntılar için FCOM ve FCTM’e bakmanızı öneririm. Oldukça çok ayrıntı var.
Ä°lk fırsatta da pas geçme prosedürünü açıkladığımız ayrıntılara dikkat ederek Flight Simulator da denemenizi öneririm.
Vurgulamak istediÄŸim husus, uçağın uçurulma ÅŸekli, sistemlerinin tasarlandığı ÅŸekilde olması gerekiyor. Dolayısı ile sistemleri iyi bilip, ona göre de doÄŸru prosedürü uygulamak gerekiyor.
Bu haftaki sorumuz da burada tamamlandı. Bir sonraki sorumuzda buluÅŸmak üzere, hepinize iyi hafta sonları ve hepinize emniyetli uçuÅŸlar dilerim.
on November 27, 2013, 10:15 pm
Pas geçme durumu oluÅŸursa, ilk olarak gaz kolunu togaya alıp tırmanışa geçiyoruz.Bu esnada motor saatlerini kontrol ediyoruz.Akabinde chartta bulunan missed approach prosedürünü uygulamaya geçiyoruz ve kontrolöre bilgi veriyoruz.Chartlarda verilmiÅŸ olan hız limitlerine dikkat ediyoruz ve Missed Approach anında chartta missed approach bölümünde belirtilmiÅŸ olan Vor/ndb yada intersection üzerinde hold(beklemeye) giriyoruz ve kontrolörden talimat bekliyoruz.Pas geçmede hız limitleri konusunda genelleme yapacak olursak, max ias185 knot olarak verilmektedir.
Reply to this comment