ENGINE OUT


Posted by Ali Camat on January 5, 2014, 7:21 pm
in General ( Question of the Week)

Evvelki sorumuzda kaldığımız yerden devam ediyoruz.  LTBS KEKIK 1R SID si %5 CLIMB GRADIENT gerektiriyor. Ya kalkışta motor arızası olursa ne yapacağız ? Acaba maniaları katedebilirmiyiz ?



Bakalım BONUS puan kime gidecek.



CEVAPLANDI


Evvelki sorumuzda kaldığımız yerden devam ediyoruz.  LTBS KEKIK 1R SID si %5 CLIMB GRADIENT gerektiriyor. Ya kalkışta motor arızası olursa ne yapacağız ? Acaba maniaları katedebilirmiyiz ?



Bakalım BONUS puan kime gidecek.



CEVAPLANDI



Değerli Arkadaşlar,



Bu hafta yine önce sorumuzu yanıtlayacağız sonra BONUS kazanan arkadaşımızı anons edeceğiz.



Havacılıkta, öngörülebilecek tüm sorunlar için önceden önlem alınmadan veya sorun olduğu durumda uygulanacak bir plan geliştirmeden yola çıkılmaz!

 

Bu işin kuralı budur. Verilen eğitimlerin büyük bir bölümü, sorun olduğu durumlarda ne yapılacağının önceden yapılan provasıdır. 



KEKIK1R SID’si yüksek bir GRADIENT gerektirmektedir. Normal şartlarda bu tırmanışı karşılayabilirmiyiz diye düşünürken, tek motora kaldığımızda bu tırmanışı karşılama olasılığımız oldukça düşüktür.



Operasyon, DALAMAN gibi etrafı dağlarla çevrili sorunlu meydanlar için, motor arızası durumunda uçağımızın maniayı geçebilmesini sağlayacak bir yükleme yapması gerekir. Bu da uçağımzı kapasitesinin çok altında yüklememiz gerekeceği anlamına gelir. Yani yükleme tek motor operasyonu limitlerine takılmış olacaktır. Bu da kapasite kaybı ve havayolu için gelir kaybı demektir. Yani örnek olarak 189 yolcu alabilecekken, sadece 100 yolcu alabileceğiz.



Peki bunun çözümü nedir ?



Bu tür meydanların her biri için, hava yolları kendilerine özel bir SID geliştirir. Bu prosedüre ENGINE OUT PROCEDURE denir. Pegasus Hava Yolların na ait LTBS Rwy 01 için geliştirilmiş prosedürü resim 1 de bulabilirsiniz.





LTBS Rwy 01L/R ENGINE OUT PROCEDURE



LTBS Rwy 01L/R pistlerinden kalkış esnasında V1 sonrası motor arızası olduğunda bu prosedür uygulanır. Böyle bir durumla karşılaşıldığında muhakkak ATC’ye bilgi vermek gerekir.



MAYDAY MAYDAY MAYDAY, SUNTURK XXX ENGINE FAILURE, RUNWAY HEADING 4.8 DME THEN LEFT TURN TO DLM VOR CLIMBING TO 5000 feet



ATC bu tür acil durumlarda önceliği acil çağrısı yapan uçağa verir. Çevredeki trafiği ona göre yönlendirir.

DLM VOR üzerine doğru gelirken bir sonraki uçacağınız rotayı bildirirsiniz. Amaç emniyet irtifasına tırmandıktan sonra muhtemelen DLM VOR üzerinde beklemeye girmek olacaktır. Hava şartları LTBS de uygun ise hazırlıklar tamamlandıktan sonra LTBS ye tek motor iniş yapılır. Aksi taktirde kalkış öncesi belirlediğiniz TAKOFF ALTERNATE’e yönlenirsiniz.



Peki uçuş hazırlıkları yapılırken ne zaman bu prosedür üzerinden geçiyoruz ?



PREFLIGHT CHECKLIST öncesi uçuş ekibi BRIEFING yapar. Briefing şu konuları kapsar:





Sanırım şimdi kalkış için hazırız ve ENGINE OUT prosedürü sayesinde uçağımzı tam kapasite yükleyebiliyoruz.



Bu hafta BONUS arkadaşımız HAKAN SEVİNDİK’e gidiyor. Kendisini kutluyoruz.



Bu haftaki sorumuz da burada tamamlandı. Bir sonraki sorumuzda buluşmak üzere, hepinize iyi hafta sonları ve hepinize emniyetli uçuşlar dilerim.


Post from : http://www.flypgsva.org/blog/QuestionoftheWeek.php
Printed from : http://www.flypgsva.org/blog/QuestionoftheWeek.php?id=68