LOG OUT

DESCENT

SOP konularına devam ediyoruz; Pegasus kurallarına göre seyir irtifamızdan ne zaman alçalmaya baÅŸlarız ? 

CEVAPLANDI

DeÄŸerli ArkadaÅŸlar,

Bu hafta Bonus’u Åžahin Özbilici arkadaşımıza vermek istiyordum ama maalesef yanıt yeterli olmadı. Ä°lker Gül arkadaşımız, her zaman ödevini iyi yapıyor ve bu hafta da sorumuzu hem doÄŸru hem de referanslar vererek yanıtladı. BONUS, Ä°LKER GÜL arkadaşımıza gidiyor. Katkıda bulunan tüm arkadaÅŸlarımıza teÅŸekkür ediyorum. 

Önce sorumuzun yanıtını verelim, daha sonra ek bilgiler paylaÅŸalım.

Önce yanıt; 

Ne zaman alçalmaya baÅŸlarız ? Pegasus SOP sine göre Top Of Descent (T/D) noktasından 20 nm önce alçalma isteyip alçalmayı baÅŸlatıyoruz. Bunun nedeni alçalmaya baÅŸlarken uçağın alçalmaya yumuÅŸak bir geçiÅŸ yapması, ve ayrıca T/D’i geçip gereksiz yere yüksek kalmamaktır. 

Åžimdi ek bilgiler;

Alçalmayı nasıl baÅŸlatırız ? MCP ALTITUDE penceresine alçalacağımız irtifayı gireriz, FMC  DESCENT sayfasından DESCEND NOW seçeriz, Pilot Monitoring (PM) ile teyitleÅŸip EXEC ederiz. Uçak alçalmaya baÅŸlar.

Uçak nasıl alçalır ? B738 sistemleri T/D öncesi alçalma baÅŸlatıldığında önce dakikada 1000 feet olmak üzere bir süzülüÅŸ verir. Bu süzülüÅŸ ile T/D den baÅŸlayan alçalma hattını alttan kesmeye çalışır, kestiÄŸi zaman takatı FLIGHT IDLE alır ve süzülüÅŸ hattını muhafaza etmeye çalışır. SüzülüÅŸ hattının altında kalırsa gaz açar ki yakıt tasarrufu nedeni ile bunu istemeyiz. SüzülüÅŸ hattında hızı tutamaz ise FMC de UNABLE türünde mesaj verir. Bu durumda SPEED BREAK kullanırız. Bu da yetmez ise VNAV ile devam edemeyiz LEVEL CHANGE seçeriz. SPEED BEAK ve SURAT ile alçalmayı ayarlamaya çalışırız.

Rüzgarın etkisi ne olur ? Åžiddetli arka rüzgar varsa yüksek kalma riskimiz olur. Daha önce alçalmaya baÅŸlamakta fayda vardır. Sebebi pratik alçalma hesapları rüzgarsız ÅŸartlar dikkate alınarak yapılır. FMC ye irtifa rüzgarları girilir ama STAR bölümü için rüzgar giremediÄŸimizden FORECAST sayfasını dolurmazsak FMC T/D i hatalı hesaplar ve bizi geç alçaltır. Arka rüzgar yer süratimizi arttırdığı için alçalma için zaman azalır ve yüksek kalırız. Buna hazırlıklı olmamız gerekir. Ön rüzgar ise bu kadar sorunlu deÄŸildir, en fazla biraz erken alçalmış oluruz. 

Simulatör ortamında uçarken sizde alçalmayı bu ÅŸekilde uygulayın. 

Sanırım pratik bir konuya değinmiş olduk.

Bu haftaki sorumuz da burada tamamlandı. Bir sonraki sorumuzda buluÅŸmak üzere, hepinize iyi haftalar ve emniyetli uçuÅŸlar dilerim.

Comments

Posted by Emir Çakallı  
on March 1, 2015, 6:35 pm

3/1 formülünü düÅŸünebiliriz.Åžöyle ki eÄŸer FL 300 ise 30x3=90 bir de +10= 100 olur.Tabi VS -1000 ya da -1100 olarak alacağız.Bu ÅŸekilde Güvenli bir alçalma söz konusu olur.




Reply to this comment