LOG OUT

USE OF RADIOS

Kısa sorularımıza SOP konuları ile devam ediyoruz. Bu sorumuz özellikle tip eÄŸitimine baÅŸlayacak arkadaÅŸlarımız için faydalı olacaktır. B738 uçaklarımızın bazılarında 2 bazılarında 3 adet VHF radyo bulunmaktadır. Pegasus Hava Yolları usullerine göre bu radyoların her birini hangi amaçla kullanırız ?

CEVAPLANDI

DeÄŸerli ArkadaÅŸlar,

Bu hafta BONUS, UFUK ÖZDEMÄ°R arkadaşımıza gidiyor. Ä°LKER GÜL arkadaşımızın katkları için de teÅŸekkür ediyoruz. 
Şimdi sorumuzu yanıtlayalım;

VHF RADYO

Resim 1: VHF Radyo

RADYO PANELI

Resim 2: Radyo Kontrol Paneli

Önce sorumuzun kısa yanıtına gelelim; VHF 1 nolu radyo ATC haberleÅŸmesi için kullanılır, VHF 2 nolu radyo ise ATIS dinlemek, hava raporlarını almak, ve Operasyon ile baÄŸlantı kurmak için kullanılır. Pilot Flying (PF), Pilot Monitoring (PM) görevlerini hangi pilot yapıyor olsada radyolar bu ÅŸekilde kullanılır. Seyir irtifasında VHF 3 varsa 121.5 EMERGENCY kanalınıda dinlemeye bırakılır, acil bir çaÄŸrı olduÄŸunda gerekirse acil durum yaÅŸayan birim ile ATC irtibatı saÄŸlanır. VHF 3 yoksa, VHF 2 kullanılmadığı zaman yine 121.5 kanalına ayarlanır. 

Sorumuzun beklenen kısa yanıtı buydu. Şimdi gelelim ek bilgilere;

Önce radyoların opearsyonel kullanımı ile ek birkaç bilgi paylaÅŸayım; Yerde uçağımızı hazırlarken PF FMC bilgilerini girmeden önce VHF 2 den ATIS bilgilerini alır. UçuÅŸ Planı ile birlikte hava raporu verilmesine raÄŸmen elindeki bilgileri günceller ve FMC yi ona göre doldurur. Kalkış öncesi tüm ATC konuÅŸmaları VHF 1 den  First Officer (FO) tarafından yapılır. Kalkış sonrası ATC konuÅŸmaları VHF 1 den PM tarafından yapılır. FL100 geçildikten sonra yine PM tarafından VHF 2 den Operasyona baÄŸlanılır ve tahmini varış zamanı bildirilir. Varış meydanına alçalırken FL100 civarı radyo teması kurulabilecek bir mesafede yine PM tarafından VHF 2 den tahmini varış zamanı ve tekerlekli sandalye ihtiyacı bildirilir, uçağımız için planlanan park pozisyonu öÄŸrenilir. Bu bilgiye göre tahmini taxi yolu planlaması yapılır. 

Kalkış öncesi oksijen maskesinin üzerinde bulunan mikrofonun çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için Resim 2 de görülen Radyo kontrol panelindeki 4 nolu MASK/BOOM anahtarı MASK konumuna getirilir. Daha sonra tekrar BOOM konumuna getirmezseniz haberleÅŸme yapamazsınız. Aynı ÅŸekilde 6 nolu ALT/NORM anahtarını da ALT da bırakırsanız yine haberleÅŸme yapamazsınız. Son olarak da Radyo Kontrol Panleinden konuÅŸmak istediÄŸiniz radyoyu seçmeniz gerekir. Kabin anonsu yaptıysanız, ATC ile konuÅŸmadan önce tekrar VHF 1 düÄŸmesini seçmeniz gerekir.

Radyo Kontrol Panel’i bozulursa VHF1 Kaptan, VHF 2 ise FO tarafına baÄŸlanır.

Daha fazla detayı FCOM da okuyabilirsiniz.

Bu haftaki sorumuz da burada tamamlandı. Bir sonraki sorumuzda buluÅŸmak üzere, hepinize iyi haftalar ve emniyetli uçuÅŸlar dilerim.

Comments

Posted by Åžahin Özbilici  
on January 26, 2015, 1:08 am

BaÅŸta Ali Kaptan'ımız olmak üzere tüm Sanal Pilot arkadaÅŸlarıma selamlar,



Bu haftanın sorusunu FCOM'dan edindiÄŸim bilgilere göre yanıtlamaya çalışacağım. Pegasus Hava Yolları kullanım usülleri cevabımdakinden farklı olabilir, ancak genel olarak VHF radyolarının belirttiÄŸim ÅŸekilde kullanıldığı sonucuna ulaÅŸtım.



Boeing 737-800 model uçaklarda birbirinden bağımsız olarak çalışan 2 veya 3 adet VHF radyo anteni vardır. VHF-1 radyo anteni uçak gövdesinin üst kısmında, VHF-2 ve VHF-3 ise gövdenin alt kısmında yer alır. FCOM'daki notta belirtildiÄŸi üzere uçağın gövdesinin altındaki radyo antenleri yer, bina vs yapılardan etkilenebilmektedir.



Açılımı Very High Frequency olan VHF radyo havacılıkta istasyonlar arası radyo iletiÅŸimini saÄŸlar. Bu istasyonlar uçaktan yere olabileceÄŸi gibi, uçaktan uçaÄŸa da olabilir. VHF-2 radyo primer ATC kanalı olarak kullanılır. VHF-1 ise VHF-2 de yaÅŸanabilecek bir sorun veya aksaklıkta VHF-2 nin görevini üstlenir. VHF-3 ise ATC iletiÅŸimi için kullanılmaz.



Yanıtımda eksik veya yanlış bilgiler olabilir. Doğru yanıtı Ali Kaptanımız yazacaktır.



Herkese iyi uçuÅŸlar.




Reply to this comment
Posted by Ufuk Öğreten  
on January 27, 2015, 10:21 am

 BildiÄŸim kadarıyla söz ettiÄŸiniz sebeplerden dolayı VHF 1 asli olarak, VHF 2 yedek veya iki telsizli uçaklarda GUARD kanalını dinlemek Amaçlı kullanılır. VHF 3 varsa VHF 3 GUARD kanalını dinlemek amaçlı kullanılır. Elektrik arızalarında bataryaya kalındığı durumlarda telsizlerden SADECE VHF 1 çalışır. Asli olarak kullanılmasının   bir gerekçesi de budur. Ä°yi çalışmalar. Ä°yi uçuÅŸlar.



 




Reply to this comment