LOG OUT

Heading

Pegasus usullerine göre kalkışta LNAV VNAV seçilmiÅŸ olsa dahi, motor arızası olması durumunda HEADING seçiliyor. Acaba neden ?

CEVAPLANDI

DeÄŸerli ArkadaÅŸlar,

Bu hafta BONUS tekrar arkadaşımız FATÄ°H YAS’a gidiyor. Kendisi doÄŸru cevabı veren ilk arkadaşımız. Daha sonra OZCAN TAS arkadaşımız da yanıtı derinleÅŸtirdi. Sorumuzu yanıtlayan tüm arkadaÅŸlarımıza teÅŸekkür ediyoruz.

Sorumuzun yanıtına gelelim.

LNAV modu BANK ANGLE SELECTOR da seçilen deÄŸeri dikkate almıyor. HEADING mode seçildiÄŸi zaman AFDS dönüÅŸlerde, uçağımıza BANK ANGLE deÄŸeri kadar yatış veriyor.

Kalkışta motor arızası olması durumunda, Pegasus usullerine göre (Boeing usulü de aynı) 400 ft üzeri HEADING SELECT ve BANK ANGLE 15 yapıyoruz. Yani FLIGHT DIRECTOR sisteminin uçağımızı 15 dereceden fazla yatırmamızı engellemesi için gerekli ayarları yapmış oluyoruz.

Åžimdi soru neden 15 derece ?

Sebebi uçak yatışa girince kanat üzerindeki G yükü artıyor ve bu da yavaÅŸ süratlerde uçağımzın stall olmasına sebep olabiliyor. Uçağın manevra süratleri 40 derece yatışta 1.3 G çekmesi üzerine hesaplanıyor. 25 derece yatışta ise 1.1 G oluyor. Dolayısı ile öncelikle V2+15 süratine eriÅŸnceye kadar uçağımızı 15 dereceden fazla yatırmıyoruz. Daha sonra FLAPS UP süratine hızlanmadan yine 15 derece yatışı aÅŸmıyoruz.

Kalkışta pist uzantısında mania olabilir, örneÄŸin VAN 03 pist. Motor arızası durumunda yine en emniyetli güzergah uçmamız gereken SID olduÄŸu için, özel bir ENGINE OUT prosedürü yoksa, SID yi uyguluyoruz. Uçağımızı HEADING MODE da uçuruyor, ve 15 dereceden fazla yatırmadan ve hızlanmadan önce dönüÅŸleri yapıyoruz. Emniyetli bir istikamete döndükten sonra hızlanıyoruz ve daha sonta uyguladığımız prosedürün bir parçası olarak BANK ANGLE 25 yapıyoruz. 

Bu haftaki sorumuz da burada tamamlandı. Bir sonraki sorumuzda buluÅŸmak üzere, hepinize iyi haftalar ve emniyetli uçuÅŸlar dilerim.

Comments

Posted by Omer Akomer  
on May 26, 2014, 6:43 pm

Take-off sonrası bazı SID'lerde hemen dönüÅŸ mevcuttur. Bir motor ile Take-off ve Initial Climb yapmaya çalışan bir uçağın performans limitasyonları gereÄŸi dünüÅŸ manevrasını gerçekleÅŸtirirken zorlanmaması ve FMC deki deÄŸerlerin 2 motor fosiyonel sayarak hesab edilmesi yüzünden LNAV ve VNAV'in saÄŸlayacağı deÄŸerler accurate olmaz. Bu sebepten dolayı runway heading seçilir.




Reply to this comment