Geçen hafta tartışılan bir konuyu bu hafta inceleyeceÄŸiz. CAT III yaklaÅŸma usulleri nelerdir.
Bakalım BONUS puan kime gidecek.
CEVAPLANDI
DeÄŸerli ArkadaÅŸlar,
Bu hafta sorumuza yanıt vermem oldukça zaman aldı, beni mazur görün. Sorumuza yanıt veren tüm arkadaÅŸlara tek tek teÅŸekkür ederim. Hüseyin Düldül, Tamer Öztürk, Onur Togaç ILS yaklaÅŸmalarının neler olduÄŸunu ve CAT I, CAT II, CAT III arasındaki farkları gayet güzel açıklamışlar. Daha sonra Hüseyin Düldül CAT IIIA yaklaÅŸma usulünü resmli olarak gayet güzel açıklamış. Takiben Erman PiliçoÄŸlu benzer bilgileri toparlamış. En sonunda Görkem Açıkgöz Pegasus SOP sinden aldığı alıntılarla noktayı koymuÅŸ. Sorumuzun yanıtı Görkem’in eklediÄŸi resimlerde yatıyor. SorduÄŸumuz usul hakkında olan soruyu ilk ve etraflı olarak BERK BARBAROS arkadaşımız yanıtlamış, bu hafta BONUS kendisine gidiyor.
Pegasus usulü her ne kadar Görkem’in eklediÄŸi resimde bulunda da biz bir kere daha üzerinden geçeceÄŸiz.
Pegasus Hava Yolları CAT III A yaklaÅŸma yapmaya yetkilidir. Bu yaklaÅŸmayı yapabilmeniz için hava ÅŸartları olarak en az 200 metre görüÅŸ olması lazımdır. YaklaÅŸma yapmadan önce uçağımızın bu yaklaÅŸmayı yapmamızı engelleyecek bir HOLD ITEM’i de olmamalıdır. YaklaÅŸmayı yapacak ekibin CAT III A yaklaÅŸma yapma yeterlilik belgeleri geçerli olmalıdır. Bu yaklaÅŸmayı da CAT III A yaklaÅŸması olan bir meydan ve piste yapmamız gerekir. Bu meydan için LOW VISIBILITY OPERATIONS aktif ise veya görerek ÅŸartlarda ATC ye bilgi verip, tüm diÄŸer ÅŸartlarda ÅŸarrtlarda yerine geldiÄŸi taktirde CAT III A yaklaÅŸmasını yapabiliriz.
CAT III A yaklaşması CAT I ILS yaklaşması usullerine ek usuller uygulanarak yapılır. ILS yaklaşmasında normalde ugulanan adımları tekrar etmiyeceğiz.
CAT III A yaklaÅŸması için Pegasus Hava Yolları olarak ek gereksinimler vardır. APU çalıştırılmış olmalıdır, FLAP 40 iniÅŸ planlanmalıdır, ve AUTOBRAKE 3 veya MAX seçilmelidir. Kaptan RADAR ALTITUDE MININA 50 FEET girer, FO RADAR ALTITUDE MININA olarak 150 FEET girer. Bunun nedeni FO 100 ABOVE (MINIMA) ikazını rahat verebilmesi içindir.
Bu arada bazı limitler Pegasus Hava Yolları tarafından daha kısıtlayıcıdır: Rüzgar sürati MAX 25 Knot, CROSSWIND MAX 20 Knot, TAILWIND MAX 10 Knot, BRAKINGA ACTION: GOOD, TURBULANCE NOT MORE THAN LIGHT TO MODERATE, ve yağış NOT MORE THEN MODERATE olması gerekir. Bu limitler aşıldığında CAT III A yaklaÅŸması yapılamaz. Ayrıca GLIDE SLOPE 3,25 dereceden fazlaysa CAT II MANUAL yaklaÅŸma yaparız ve RVR 400 metre olması gerekir.
CAT III A yaklaÅŸmasını Kaptan PILOT FLYING (PF), FO PILOT MONITORING (PM) olarak uçar.
YaklaÅŸmaya baÅŸlayınca APPROACH mode seçildikten sonra ikinci AUTOPILOT devreye alınır.
1500 feet te SYSTEM TEST olur ve LOCALISER VE GLIDE SLOPE ibreleri yanar söner. Bu size sistemin doÄŸru çalıştığını gösterir.
1000 feet te CO PILOT ONE THOUSAND, TWO CHANNELS, FLARE ARMED ikazı yapar.
500 feet te CO PILOT 500 HUNDRED ikazı yapar.
360 feet te CO PILOT STAB TRIM ikazı yapar. Bu noktada AUTOPILOT pas geçmeye hazırlık olarak bir miktar ek NOSE UP TRIM yapar. Yan rüzgar fazlaysa RUDDER TRIM de yapılmış olur.
150 feet te CO PILOT 100 ABOVE der. KAPTAN LOOKING OUT der ve pist ışıklarını göremk için dışarı bakar. Bu nokta çok önemlidir, bazı Kaptanlar, CO PILOT öksürse pas geçer.
50 feet te CO PILOT MINIMUM der. KAPTAN LANDING veya GO AROUND der.
LANDING derse, CO PILOT 50 feet te FLARE, 27 feet te de RETARD devreye girmediyse yüksek sesli ikaz eder.
GO AROUND derse, KAPTAN TOGA ya basar, CO PILOT TOGA geldimi diye FMA ye bakar, gelmediyse NO TOGA diye ikaz eder. Bu durumda Kaptan AUOTPILOT dan çıkar ve manuel uçmaya baÅŸlar.
Ana dikmeler piste deÄŸdiÄŸinde Kaptan REVERSE leri açar.
AUTOLAND iniş yapıldığında burun dikmesi yere değdiğinde AUTOPILOT OFF yapılır.
AUTOTHROTTLE ana dikmeler yere deÄŸdikten iki saniye sonra DISENGAGE olur.
CO PILOT 100 knot, 80 knot, 60 knot ikazları verir.
Pegasus Airlines usullerine göre eÄŸitim amaçlı CAT III yaklaÅŸması için en az 1000 feet bulut alt tavanı ve 5000 metre görüÅŸ gerekir. EÄŸitim amaçlı CAT II veya CAT III yaklaÅŸmalarda ve yönetim tarafından özel olarak seçilmiÅŸ bazı CAT I yaklaÅŸmalarında AUTOLAND yapılabilir.
Daha deaylı bilgiyi FCTM ve FCOM kitaplaından edinebilirsiniz.
Bu haftaki sorumuz da burada tamamlandı. Bir sonraki sorumuzda buluÅŸmak üzere, hepinize iyi hafta sonları ve hepinize emniyetli uçuÅŸlar dilerim.
on October 18, 2013, 6:46 pm
Tüm kaptanlarımıza selamlar,
Aletle iniÅŸ sistemi (Instrument Landing System) son zamanlarda büyük geliÅŸmeler kaydetmiÅŸ olup, artık uçağı kendi kendine indirecek duruma gelmiÅŸtir.
CAT III, ILS ‘in bir kategorisidir.ILS sistemi zamanla geliÅŸme göstererek daha da hassas iniÅŸlere imkan saÄŸlamıştır. CAT I, CAT II, CAT III sistemi, DH(karar yüksekliÄŸi) limitlerine göre kategorilere ayrılmıştır. CAT III’ü size anlatmadan önce DH(karar yüksekliÄŸi) ni açıklamak istiyorum.
Karar YüksekliÄŸi (Decision Height):
Ä°niÅŸ sırasında, gerekli görsel referansların görülememesi halinde, inmekten vazgeçilmesine ve Go-Around (Pas geçme) yapılmasına karar verilecek en düÅŸük yüksekliktir. ÖrneÄŸin; Cat II yaklaÅŸma yapıyorsanız, karar verme yüksekliÄŸiniz, 60-30 metre arasıdır. 30 metrenin altına inildikten sonra Go-Around kararı alınamaz, iniÅŸin muhakkak gerçekleÅŸtirilmesi gerekir. Buradaki yükseklik, pist yüzeyi ile uçağın tekerleri arasındaki mesafedir.
Cat III operasyonlar, kendi içinde; Cat III A, Cat III B ve Cat III C olarak üçe ayrılır. Cat III C; ICAO ve FAA’ye göre, sıfır görüÅŸ ve sıfır karar yüksekliÄŸi limitleri olan aletli hassas yaklaÅŸma ve iniÅŸtir. JAA ise Cat III C’ye henüz onay vermemiÅŸtir.Bu karar yükseklikleri de ICAO,FAA ve JAA ya göre deÄŸiÅŸiklik göstermektedir. AÅŸagıda vereceÄŸim tabloda ayrı ayrı deÄŸerleri mevcuttur.
Reply to this comment