LOG OUT

WHAT IS WRONG 2

Bu hafta yeni serimizin ikinci sorusunu ele alıyoruz. Bu sefer resim bana ait. Pegasus usullerine göre, aÅŸağıda gördüÄŸünüz resimde kaç tane yanlış bulacaksınız ? DoÄŸrusu ne olmalıdır. Resimle ilgili tüm yorumlarınızı yazabilirsiniz. En fazla yanlışı bulan BONUS’u kazanacak.

Bakalım BONUS puan kime gidecek.

RESIM

Not: resimi daha rahat incelemeniz için küçültmedim ve indirmeniz için link verdim.

CEVAPLANDI

DeÄŸerli ArkadaÅŸlar,

Bu hafta sorumuz oldukça raÄŸbet gördü, çok sayıda yanıt aldık. Güzel bir tartışma ortamı da saÄŸlanmış oldu. GörüÅŸ belirten tüm arkadaÅŸlarımıza teÅŸekkür ederim. Bu hafta BONUS arkadaşımız MURAT ÖZDEMÄ°R’e gidiyor. Kendisi ilk mesajında hem resimle ilgili doÄŸru yorumlarda bulundu, hem de ÅŸüpheli ayarlar  hakkında doÄŸru soruları sordu.  

DoÄŸrusu bu resme yanıtların çok kısa olacağını düÅŸünürken aksine bir çok soruya ve önemli konuları açtığını gördüm. Bu soru kapsamında sözü edilen hususlara deÄŸinmeye çalışacağım. Konuların detaylarını ise ayrı bir baÅŸlık altında inceleyeceÄŸiz. 

Şimdi yanıtımıza gelelim.

Bir evvelki benzer sorumuzda olduÄŸu gibi öncelikle resmi inceleyerek uçuÅŸun hangi safhada olduÄŸunu anlamaya çalışalım, kesin bilgi olmayan hususlar hakkında ise mecburen bazı varsayımlarda bulunalım. 

PFD’ye (Primary Flight Display) baktığımızda ILS frekansı IANK/031 girildiÄŸi görülüyor. Dolayısı ile Ankara EsenboÄŸa 03R pistine ILS yaklaÅŸması yapıldığı anlaşılıyor.

FMA’e (Flight Mode Annunciator) baktığımızda VOR/LOC captured, GS captured, yani ILS fully established olduÄŸumuz görülüyor. Ayrıca Course Deviation Pointers a baktığımızda ON LOCALISER, ON GLIDEPATH olduÄŸumuzu teyit ediyoruz. FMA’de FMC SPEED deÄŸeri görülüyor, yani AFDS (AUTO FLIGHT DIRECTOR SYSTEM) MCP de verilen deÄŸeri uçuyor. Bu deÄŸer 135 Knot. SPEED bandının altında yeÅŸil renkte 40/130 VREF deÄŸerini görüyoruz. 40 FLAP ve 130 Knot seçilmiÅŸ. Rüzgar son yaklaÅŸmada 065/10 Knot görülüyor (ND üzerinde) dolayısı ile Vref + 5 = 135 doÄŸru bir seçim. GS (Ground Speed) 132 gösteriyor. Limitler içinde. FMA deki son bilgi SINGLE CHANNEL yani tek otopilotun devrede olduÄŸu. Bu hususa tekrar deÄŸineceÄŸiz.

FPV (Flight Path Vector) 2-3 derece solda gösteriyor, bu da rüzgar düzeltmesi ile aynı ve tutarlı.

Yine PFD üzerinde altimetremize baktığımızda, basınç ayarı olarak 1023 girildiÄŸini görüyoruz. Ayarlanmış, unutulmamış. Ayrıca hava yüksek basınç. Ä°rtifa olarak 3420 ft görüyoruz, bu CAT I minimasının üzerinde (CAT I minima 3300 ft.) Minima referansı olarak RADAR ALTITUDE 50 FEET seçilmiÅŸ. Ä°ÅŸte burada çeliÅŸki baÅŸlıyor. RADIO ALTIMETRE sadece CAT II ve CAT III yaklaÅŸmalarda kullanılıyor. Buna karşılık bu tür yaklaÅŸmalarda çift otopilot yani DUAL CHANNEL kullanılıyor. 

Dolayısı ile burada CAT I mi yoksa CAT III yaklaÅŸma mı yapılıyor ? yorumları buna göre yapmamız gerekecek.

Pegasus usullerine bakarsak, kısa pist olmadıkça genelde yaklaÅŸmalarda 30 Flap kullanılır. Özellikle de EsenboÄŸa nın pisti uzun olduÄŸu için yakıt tasarrufu nedeni ile 30 flap tercih edilir. Hem 40 flap seçilmiÅŸ olması hem de 50 feet RADIO ALTIMETRE deÄŸeri girilmiÅŸ olması bana CAT III yaklaÅŸma yapılmak istendiÄŸini gösteriyor. Bunu esas alırsak, önemli hata B AUTOPILOT’unun devreye alınmamış olmasıdır. 

Ä°kinci bir usul hatası ND de görülüyor. ILS için INBOUND olunduktan sonra PF (PILOT FLYING) ND yi APPROACH moduna alıyor, PM (PILOT MONITORING) ise MAP modunda kalıyor.

SPEED BRAKE ARM ışığının yanması, LANDING CHECKLIST in uygulandığını gösteriyor. MISSED APPROACH irtifası da 6600 ft olarak girilmiÅŸ (PFD).

Ayrıca Panel ışıklarının açılmamış olması da bir eksiklik.

Åžimdi gelelim yanıtlarda ortaya çıkan hususlara:

ILS yaklaÅŸmalarında usul olarak her iki NAV radyosu ILS frekansına ayarlanıyor. STANDBY frekanslar pas geçerken kullanmamız gereken frekanslara ayarlanıyor. ADF ise pist başı veya MARKER BEACON frekansına ayarlanıyor, ve CONTROL PANEL üzerinden sol düÄŸme ADF seçiliyor, saÄŸ düÄŸme VOR seçiliyor. Bu düÄŸmeler ND üzerinde ki göstergeleri kontrol ediyor. Bunun da amacı yaklaÅŸma esnasında ILS giderse, ADF ile istikameti takip edebilmek ve ÅŸartlara göre pas geçebilmek içindir. STANDBY NAV INSTRUMENT da da sol taraftaki düÄŸme ADF olarak seçilmiÅŸ olması gerekirdi.

Gelelim AUTOLAND hususuna. 

AUTOLAND yapabilmek için CAT III yaklÅŸama usullerinin uygulanması gerekir. Bunun için de hem uçağın sertifikasının geçerli olması, hem ekibin sertifikasının geçerli olması, hem de meydanın CAT III yaklaÅŸmasının olması gerekir. 

Bunun sebebi ÅŸudur: CAT I yaklaÅŸma olan meydanlarda ILS ve GS sinyalleri sadece minimlara kadar garanti edilir. Minimanın altında sinyal alamadığınız bile olur. CAT III pistlerde rule de uçak pist ortasını muhafaza etsin diye ILS antenleri pist sonundan da yayın yapar. Dolayısı ile rastgele bir piste AUTOLAND yapmaya kalkarsanız başınız fena halde sıkıntıya girebilir. Dolayısı ile CAT III yaklaÅŸması olan pistlere AUTOLAND yapılabilir.

Ekibin eÄŸitiminin güncel olması gerekir. CAT III ve AUTOLAND yaklaÅŸmasının özel usulü vardır. Bunu uygulamazsanız, yaklaÅŸma esnasında oluÅŸabilecek arızaları fark etmeyebilirsiniz ve yine başınız fena halde derde girer. ÖrneÄŸin FLARE devreye girmezse ve siz fark etmezseniz iniÅŸ sonrası uçuÅŸ iÅŸletmeden aranacağınızı garanti edebilirim. Bir baÅŸka örnek, CAT III yaklaÅŸmalarında, pas geçmeyi kolaylaÅŸtırmak için, autopilot ekstra NOSE UP TRIM yapar, siz kastgele AUTOPILOT’u devre dışı bırakırsanız bu trim iÅŸinizi bir hayli zorlaÅŸtırır. ÖrneÄŸi yaÅŸanmıştır.

Açık havada CAT III AUTOLAND yapabilirsiniz. Nitekim Pegasus usullerinde, ekiplerin tecrübelerinin güncel kalması için, CUMA günleri eÄŸitim amaçlı CAT III yaklaÅŸması yapılması önerilir.

Açık havada eÄŸitim amaçlı CAT III yaklaÅŸması yapacaksanız, ATC ye bilgi vermek gerekir. Bunun nedeni, birçok meydanda ILS antenlerinin minimalar altında sinyallerinin engellenmemesi için CAT III TAXI HOLD noktaları vardır. ATC uçaklara bu HOLD noktalarına kadar TAXI etmelerini ister. Bu ÅŸekilde antenler etkilenmez. 

CAT III A yaklaÅŸmalarında Kaptan tarafına RA miniması olarak 50 feet yani pas geçme irtifası girilir. PM tarafına RA olarak “HUNDRED ABOVE” ikazı verebilmesi için 150 ft deÄŸeri girilir.

Sanırım bir çok hususu netÅŸeltirdik.

Bu haftaki sorumuz da burada tamamlandı. Bir sonraki sorumuzda buluÅŸmak üzere, hepinize iyi hafta sonları ve hepinize emniyetli uçuÅŸlar dilerim.

Comments

Posted by Murat Ozdemir  
on October 6, 2013, 4:08 pm

Meydan IANK den Ankara 03R olduÄŸu

DH in 50 feet e set edildiÄŸi

meydan QNH in 1023 olduÄŸu

065 den 10 knot rüzgar alındığı

IAS appr referans ın 135 knota set edildiği

missed appr ailtitude un  6600 feet set edildiÄŸi

DH in Baro olarak deÄŸil RADÄ°O olarak set edildiÄŸi

Eğer radio olarak set edilmiş ise CATIIIA yaklaşması yapılıyormu acaba gibi bilgileri alıyorum ben.



CATIIIA yaklaÅŸması göz önüne alınırsa;

Neden dual channel değil de single channel operation yapılıyor ?

CATIIIA yaklaşması ise NAV1 neden ADF e bağlı ?



eger CATIII yapılmıyor ise neden DH barometrik deÄŸil Radio olarak set edilmiÅŸ ? normalde set edilmesi gereken Baro olarak 03R için 3300 feet tir ve QNH baro olarak set edilmiÅŸ olması gerekir.




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 8, 2013, 8:29 pm

Sn.Fatih Akdağ hocamızla bir sohbetimizde Pegasus kuralları gereği chart daha altını da yazsa Radio Altimeter minimum 300ft olarak ayarlanıyordu diye hatırlıyorum. LTAC chartlarında da ILS 03R - RA 203 feet olarak verilmiş burada ise 50 ft olarak ayarlanmış.. Pegasus kuralları gereği 300ft olarak ayarlanması gerekirdi.



EFIS Map olarak ayarlı, APR ayarlı olması gerekebilir.



Flaplar 40 derece açılmış, Sn.Ali Camat hocamız daha önce bir baÅŸlıkta Pegasus olarak 30 derece flap ile iniÅŸ yaptıklarını belirtmiÅŸti.



Saygılarımla,



 



 




Reply to this comment
Posted by Görkem Açıkgöz  
on October 9, 2013, 5:49 am

Sorunun gidiÅŸatı ile ilgili olarak da, müsade ederseniz benim kafama takılmış bir soru daha var fotoÄŸrafa ait olarak



Navigation Display'de Sol Alt köÅŸede ADF1 görüyoruz.

Peki o zaman uçak nasıl ILS Established olmuÅŸ?

 




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 9, 2013, 6:22 am

ADF, Efis panelinden ayarlanmak suretiyle ND de görünüyor. Bunun ILS ile herhangi bir iliÅŸkisi yok. Yani siz orada VOR da açsanız ADF de açsanız ILS sistemi sadece radyoya girdiÄŸiniz Nav1 ve Nav2 frekanslardan (tabi + course) çalışıyor Görkem kaptanım. Onu da malum PFD de gösteriyor. Selamlar.




Reply to this comment
Posted by Görkem Açıkgöz  
on October 10, 2013, 5:00 am

Hakan Hocam, Çok TeÅŸekkür Ederim. 




Reply to this comment
Posted by ERMAN PILICOGLU  
on October 10, 2013, 7:32 am

Resim e baktığımda iki hata var sanırım...



1- Radyo altimetre 50 ft ayarlanmış; Autoland yapmıyorsak rwy03R e , radyo altimetreyi 110 ft  ayarlamamız gerek... Genelde BARO ayarlanır sanırım Autoland yapmıyorsak onun için BARO 3197 ft set edilmeli idi..



2- VOR 2 frekansı boÅŸ görünüyor oraya da BUK VOR girilmeli idi; olası bir pas geçmede charta göre BUK Vor a gitmemiz lazım...



Sevgilerimle




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 10, 2013, 12:49 pm

Rica ederim Görkem hocam. 



Erman hocam, Vor2 (Nav2) boÅŸ deÄŸil. ILS frekansı girilmiÅŸ. Dikkat ederseniz PFD'de ILS DME üzerinde çizgi yok. Ancak A/P 1 veya 2 devreye alınmamış bu nedenle Single Channel olarak çalışıyor. Belki bir yanlış da budur. Hassas yaklaÅŸma için her iki otopilotun da devreye alınması Pegasus prosedürleri gereÄŸi gerekli olabilir. 



Selamlar,



 




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 10, 2013, 1:02 pm

Ek olaraka, Radyo Altimetre 370' gösteriyor. Bu da muhtemelen resimde hava ÅŸartları iyi göründüÄŸü için A/P dan çıkılıp manuel görerek iniÅŸ yapıldığı izlenimini veriyor. Gerçi MCP'yi göremediÄŸimiz için A/P durumlarını bilemiyorum.




Reply to this comment
Posted by ERMAN PILICOGLU  
on October 10, 2013, 4:40 pm

Evet Hakan hocam haklısınız gözden kaçırmışım; buna göre ;



AUTOLAND planlanmış NAV1 ve 2 ye ILS frekansı girilmiÅŸ  NAV2 ye girildiÄŸini nasıl anlıyoruz VOR2 DME  okuyor  1nm var.. Localizer olduktan sonra  AP2  devreye sokulmamış  SINGLE CH  moda  olduÄŸu içinde FMA da FLARE gelmemiÅŸ AUTOLAND iniÅŸmizi iptal edip manuel olarak  iniÅŸimizi yapamamız lazım ; ÅŸayet görüÅŸ yoksa pas geçmemiz gerekir..




Reply to this comment
Posted by Görkem Açıkgöz  
on October 10, 2013, 6:58 pm

Ä°kinci Otopilotu açmak unutulmuÅŸ mu, yoksa son andaki bir arızadan-emergency deÄŸil- ötürü ikinci otopilot atmış da Single Channel a mı düÅŸmüÅŸ acaba? Ben de bunu merak ettim ÅŸimdi...




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 10, 2013, 10:02 pm

Bir düzeltme yapmak isterim. Yukarıda manuel iniÅŸ yapılıyor olabilir demiÅŸtim ancak o takdirde PFD'de Single CH yerinde FD yazması gerekirdi. Bu nedenle iniÅŸin tek otopilot ile yapıldığı anlaşılıyor. Aslında o mesafede ve irtifada her iki A/P devre dışı olup manuel iniÅŸ yapılması lazımdı diye düÅŸünüyorum. 




Reply to this comment
Posted by Murat Ozdemir  
on October 10, 2013, 11:18 pm

Mesafeye göre deÄŸilde; planlanan prosüdüre göre diyelim biz ona. Adamlar autoland de yapıyor olabilir. Autoland yapmak için illede visibility nin minima altında olması gerekmez.



 Ä°ki ÅŸekil düÅŸünüyorum ben , auto pilot lu autopilotsuz. Bu iki prosüdür  üzerinde hatalar var bence.




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 11, 2013, 12:13 am

Murat kaptanım, bildiÄŸim kadarı ile gerçek hayatta CatIII ÅŸartlar dışında Autolanding yapılmıyor. Yapılsa da eÄŸitim amaçlı oluyor. Ayrıca autolanding iniÅŸ kuleye önceden bildirilmek zorunda, çünkü pist ve taksi yollarının trafik durumu ona göre kontrollü ve autolandinge müsait olması lazım (hassas localizer sinyalleri vs için.). Dolayısıyla bu sıra dışı bir iÅŸlem olduÄŸu için normal ÅŸartlar altında düÅŸünürsek burada uygulanması gereken manuel bir iniÅŸ olmalı. 




Reply to this comment
Posted by Murat Ozdemir  
on October 11, 2013, 7:40 am
DoÄŸrudur. Esb nin catIII sertifika si var.


Reply to this comment
Posted by ERMAN PILICOGLU  
on October 11, 2013, 7:44 am

Hakan hocam bilgi kaynağınız nedir bilemiyorum ama benim pilot arkadaÅŸlarımla yaptığım sohbetlerde Autoland için ATC den izin aldıklarından bahsetmediler sadece IFR dan VFR yani görerek ÅŸartlara geçmek için izin alınmaya gerek var ATC hava trafiÄŸi müsait ise izin verir yada vermez yoksa ATC sizin nasıl bir iniÅŸ yapacağına sanırım karışmaz..



Autoland için uçakta bir arıza yoksa inilecek pist uzunluÄŸu meteolojik ÅŸartlar (rüzgar autoland limitleri ) ILS olan her meydana CAVOK bir havada bile ekip eÄŸitim dışında da istediÄŸi her zaman autoland yapabilir.



".Pilot arkadaşım bir sohbet esnasında kendinden kıdemli yabancı bir pilot arkadaşının anısını anlatmıştı bizde çok ÅŸaşırdık; 737-800 NG yeni yeni uçmaya baÅŸladığı zamanlarda BOEING  e eÄŸitim almaya gittiklerinde Boeing pliotlara her 10 iniÅŸin 1  tanesini MANUEL yapıyorsunuz deÄŸilmi diye sorunca eÄŸitimdeki diÄŸer pilotlar ÅŸaÅŸkınlık ile birbirlerine bakmışlar onlar her 10 iniÅŸin 1 ni Autoland yapıyorlarmış; bu sefer Boeing  eÄŸitmenleri ÅŸarşırmış biz bu sistemi boÅŸuna mı yaptık demiÅŸler." 



Kısaca Autoland ÅŸartlar uygunsa her zaman yapılabilir; ÅŸirket prosedürleri diÄŸer faktörler her firma için ayrı olabilr bunu zaten tartışmaya gerek yok firma kesinlikle inmeyeceksin der diÄŸeri farklı bir prosedür getirebilir..



CAT I II III çok farklı dır CAT bir sertifikasyon ve meteolojik bir durumdur, Autoland den farklı bir niÅŸi ÅŸekli deÄŸildir sonuçta uçak CAT de olsa CAVOK ta olsa Autoland yapıyor...



Sevgilerimle




Reply to this comment
Posted by Murat Ozdemir  
on October 11, 2013, 8:51 am

Erman kaptan güzel açıklmış.



Koskoca 330 a bile autoland yaptırıyorlar cavok ta :)



 



Bizim konumuz belli. Resimdeki ekibin planına göre ÅŸekil alır doÄŸru cevaplar. Ama benim gördüÄŸüm hem manuel hemde autoland de yapılyor olsa yanlışlar mevcut.




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 11, 2013, 8:54 am

Erman hocam bilgi kaynağım daha önce forumlarda yaptığımız yazışmalar. Özellikle bir pilota sorma imkanım olmamıştı bu nedenle sizin söylediÄŸinizi doÄŸru kabul etmek durumundayım. Ben autolandingi yukarıda da belirttiÄŸim gibi sadece CatIII hava ÅŸartlarında ve alanın kulesinin bilgisi dahilinde yapıldığını sanıyordum. Kule bilgisinin olmasının zorunluluÄŸunun sebebi de o sırada antenlerin önünden geçebilecek, kalkabilecek bir uçak vs. nin sinyallerde meydana gelebilecek bozulmaları önlemesi açısındandı. Malum böyle bir durumda autolanding yapan uçak pistten çıkabilir. Bu nedenle kule bilgilendirme konusunda hala tereddüttüm var bu nedenle.



 




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 11, 2013, 8:58 am

Tabi kule bilgilendirme CatIII ÅŸartlar dışında pistin görerek iniÅŸe müsait olduÄŸu eÄŸitim amaçlı autolandinglerde yapılıyor diye biliyorum. Zaten CatIII ÅŸartları devreye sokmuÅŸ alanlarda kule bu önlemleri almış oluyor.




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 11, 2013, 8:58 am

Tabi kule bilgilendirme CatIII ÅŸartlar dışında pistin görerek iniÅŸe müsait olduÄŸu eÄŸitim amaçlı autolandinglerde yapılıyor diye biliyorum. Zaten CatIII ÅŸartları devreye sokmuÅŸ alanlarda kule bu önlemleri almış oluyor.




Reply to this comment
Posted by Görkem Açıkgöz  
on October 11, 2013, 11:00 am

ICAO EUR Doc 13

EUROPEAN GUIDANCE MATERIAL

ON

AERODROME OPERATIONS UNDER

LIMITED VISIBILITY CONDITIONS








Bu tarz yaklaÅŸmaların bir approval yada bir permission dan ziyade, bir koordinasyon gerektiren durum olduÄŸu maddede açıkça görülmektedir.



Low Visbility Operations durumunda ise Gerek ATIS aracılığı ile, gerek ATC ile temasta hem LVP 'ın yürürlülükte olduÄŸu, hem de uygulanmakta olan yaklaÅŸma kategorisi ile birlikte duyurulacaktır.



Tüm bunların yasal yükümlülükleri de mevcuttur. Size hava trafik hizmeti saÄŸlayan birim, yaptığınız yaklaÅŸmanın da kaydını tutuyor ( Ki bu yaklaÅŸma da ülkenin AIP sinde yayınlanmış yaklaÅŸmalar listesinde olmalı ve bu listedeki yaklaÅŸmalardan biri, veya Visual olmalıdır. )  Yaptığınız/yapacağınız yaklaÅŸma, kategorileri ve numarası da dahil (ILS1 CATII 35R ile ILS2 CATII 35R aynı yaklaÅŸma deÄŸildir örneÄŸin) hem elinizdeki voyage kayıtlarda, hem FDR kayıtlarında, hem de ATC ünitelerindeki kayıtla tutması açısından resmiyetin gerektirdiÄŸi bir koordinasyon ve uyum gerekmektedir.



FotoÄŸrafta Göze çarpanlar; 

- 40 Derece Flap (PGT SOP'si standart 30 kabul eder, Wind Correction ve Pist mesafesi gibi ÅŸartlarda 40 Flap Öngörülür)

- DH'nin yanlış ayarlanmış olması, MDA olarak ayarlanacak olması

- ND'de vor1 yerine ADF1 in gösterimde olması



Åžeklinde görülmekte ki bunlar da yukarıdaki mesajlarda yazıldı. 

Fakat konu da çok güzel yerlere gitti. Heyecanlı bir baÅŸlık oldu. 




Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on October 11, 2013, 3:50 pm

Belge için çok teÅŸekkürler Görkem hocam. Evet burada da autolanding için ATC 'nin bilgilendirilmesi ve sinyal temizliÄŸi için gerekli önlemlerin saÄŸlanması gerekliliÄŸi açıkca belirtilmiÅŸ (6.8.3 ve 6.8.4 maddeleri). LVP olmadığı zamanlarda eÄŸer alanda o an için sinyal koruma ÅŸartları uygun deÄŸilse ATC autolandinge izin vermez manasına da geliyor bu. Sanırım bu durumda pilot illa da ben autolanding ineceÄŸim kardeÅŸim diyemez. Bununla birlikte bazı alanlarda eÄŸitim amaçlı autolanding yapış saatlerinin de AIP lerde özel olarak belirtildiÄŸi söylenmiÅŸ. Sonuç olarak autolandingin sadece pilot insiyatifinde olan bir iniÅŸ ÅŸekli olmadığı anlaşılıyor.




Reply to this comment
Posted by ERMAN PILICOGLU  
on October 11, 2013, 6:16 pm

Bakın atladığınız bir ÅŸey var ; CAT I II III  ile AUTOLAND tamamen farklı ÅŸeylerdir...

AUTOLAND uçağın bir özelliÄŸi dir.. ILS olan ve AUTOLAND için  gerekli ÅŸartlara uygun CAVOK havada her alana AUTOLAND yapabilirsiniz..Bunun için ATC bilgi vermek zorululuÄŸu yok bunu biraz önce teyit ettim  arkadaşımdan ÅŸayet CAT I II III eÄŸitimi calloutlar için yapıyorsak ve meydan trafiÄŸi yoÄŸun ise ATC ye bilgi vermekte fayda olduÄŸunu söyledi bunun nedeni ise kalkacak uçakları CAT I CAT II CAT III holding pointlerinde beklemeleri için ama meydan bomboÅŸ kalkış trafiÄŸi yok veya az ise bilgi vermeye gerek olmadığını soyledi ...

CAT I CAT II CAT III zaten faklı olduÄŸu için zaten ATC ile iletiÅŸim halindesiniz....

Sevgilerimle




Reply to this comment