LOG OUT

RESOLUTION ADVISORY (RA)

Kapalı bir havada dört bacaklı görevimizin üçüncü bacağı için Ä°zmir’den kalkışımızı gerçekleÅŸtirmiÅŸtik. O bacakta ben pilot flying (PF) tim kalkıştan sonra kule frekansından yaklaÅŸma frekansına geçtik ve radar uçuÅŸ seviyesini FL120  verdi. Biz tırmanış varyomuzu FL100 geçilirken 2000 fpm, FL 110 geçilirken 1000 fpm düÅŸürdük. Tırmanış seviyemize 200 ile 300 feet kala tırmanış varyomuzda hemen hemen aynı deÄŸerlere düÅŸmüÅŸtü. Tam o sırada TCAS sistemimizden TRAFFIC ADVISORY (TA) ikazı aldık ve trafiÄŸi görmeye çalıştık. Ancak göremedik ve kısa bir süre sonra bu ikaz RESOLUTION ADVISORY (RA) ikazına dönüÅŸtü ve TCAS sistemimiz bize alçalma (descend) ikazı verdi  Bizde auto pilot ve auto throttle’ı devre dışı bırakarak TCAS sisteminin verdiÄŸi talimatlara riayet ettik. Ben uçağı uçururken pilot monitoring olan kaptanım ise radara TCAS alçalışında olduÄŸumuzu ikaz etti. Bütün bu manevraları yaparken TCAS sisteminin talimatlarına uyduk ve clear of conflict ikazı alana kadar harfiyen talimatları yerine getirdik fakat diÄŸer trafiÄŸi göremedik.

Sonuç olarak TA ikazında trafiÄŸi görmeye çalışıp RA ikazı alındığında da sistem talimatlarına riayet edilmelidir. UçuÅŸ sonunda ise bu olay rapor olarak ÅŸirketiniz vasıtasıyla SHGM ye iletilmelidir.

Yukarıda bahsi geçen TCAS sistemini kısaca açıklayacak olursak:

1956 da iki uçağın havada çarpışması üzerine ayyuka çıkan havada çarpışma tehlikesi üzerine geliÅŸtirilmiÅŸ sistemdir. Bu sistemde radar gibi bir ekran üzerinde istenilen mesafe içindeki uçaklar yönleri ve göreceli olarak yükseklikleri ile çeÅŸitli renklerde gösterilir ve pilot tehdit oluÅŸturabilecek olanlardan kaçınır. TCAS I pilota sadece öneriler sunarken, daha sonra geliÅŸtirilen TCAS II kendisi manevra yapabilmektedir. EÄŸer karşı karşıya gelen her iki uçakta da TCAS II sistemi mevcutsa uçaklar TCAS sistemi aracılığıyla haberleÅŸip birbirlerinin zıt yönünde irtifa deÄŸiÅŸtirerek emniyetli olarak ayrımı saÄŸlamaya çalışırlar.

 

Resolution Advisory

Uçaklar alçalma-tırmanma bilgilerini transponder'larından alırlar. TCAS sistemi hem zamana hem de mesafeye baÄŸlı ikazlar üretir ve bunu yaparken karışık matematiksel iÅŸlemler kullanır. Ancak temelde bilinmesi gereken olası çarpışma noktasına yaklaşık olarak 40 sn önce TA, 25 sn önce ise RA ikazı vermektedir. Söz konusu zamanlar ise yaklaşık olarak 3.3 milde TA, 2.1 milde ise RA ikazına denk gelir. Bu mesafelaer uçakların birbirlerine olan hızlarına göre deÄŸiÅŸiklik arzederler.

 

TCAS Maneuver        TCAS Display

 

Kpt.Plt. ÇoÅŸkun YEŞİLÇAM
Pegasus Havayolları

 

Comments

Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on January 14, 2013, 8:23 am

Hocam bu güzel bilgiler için teÅŸekkür ederim. Sormak istediÄŸim bir soru var. Kurallar gereÄŸi pilotlar öncelikle TCAS'ın RA uyarısına mı uymak zorundadır yoksa ATC'nin verdiÄŸi komuta mı? Bunu ÅŸundan merak ediyorum. Uçak kazaları raporu adlı seride, 2002 yılında bir DHL B757 Cargo ile Rus yolcu uçağı Tu-154 TCAS RA uyarısına raÄŸmen Güney Almanya üzerinde çarpıştılar ve düÅŸtüler. Kazaya, o bölgeden sorumlu Zürih Radar'da o gün meydana gelen teknik bir arıza neticesinde kontrolörün tehlikeyi geç farkedip geç müdahalesi ve bu nedenle Rus uçağına verdiÄŸi yanlış talimat neden olmuÅŸtu. Rus uçağının RA sı tırman uyarısı yapmasına karşın pilotlar ATC'nin talimatına uyup alçalmaya baÅŸladılar, bu arada DHL'de "alçal" RA uyarısı ile alçaldığı için ne yazık ki çarpıştılar. Bu durumda kural nedir, öncelik ATC mi, yoksa TCAS RA mıdır?



Saygılarımla,



    




Reply to this comment
Posted by Murat Ozdemir  
on January 18, 2013, 8:57 am

Bilginize , elinize sağlık hocam...



Bu tür güzel bilgilerin devamını bekliyoruz...



Saygılar.




Reply to this comment
Posted by Senol Aydogan  
on January 23, 2013, 1:59 pm

Bu gibi Pratik uygulama konulariyla ve örneklerle sayfa kullanicilari bilgilendirdiginiz icin tesekkürler. Hakan hocam elbet Kaptanlarimizdan biri detayli cevap verecektir, cevap gelene kadar idare edin.




; font-family: Tahoma, Arial, sans-serif; font-size: 12px; line-height: 15px; background-color: rgb(250, 252, 239);">Sormak istediÄŸim bir soru var. Kurallar gereÄŸi pilotlar öncelikle TCAS'ın RA uyarısına mı uymak zorundadır yoksa ATC'nin verdiÄŸi komuta mı?




Örnekteki gibi olasi bir kazayi önlemek icin herzaman TCAS uyarilarina ve komutlarina uyulmasi gerek, ATC "PGTXXX maintain given FL" gibisinden zorlasa bile sizin yapmaniz gereken "unable" cevap verip TCAS komutlarina uymak, Clear of Conflict duydugunuz an ATC komutlarina yeniden uymaniz gerek.



Selamlar

Senol 










 





Reply to this comment
Posted by Kutlu Hakan Sevindik  
on February 13, 2013, 9:09 pm

Senol Hocam teÅŸekkür ederim bilgiler için. Mantıken bana da öyle geliyor, sonuçta can bu. Ancak keÅŸke uluslararası kurallar açısından (ICAO vs.) kesin bir bilgi alabilseydim(k) burada hocalarımızdan ancak ne yazık ki olmadı. SaÄŸlık olsun.



Saygılarımla,



 




Reply to this comment