LOG OUT

CRUISE FL

Geçen haftaki konumuzla iliÅŸkili bir soru soralım: Sabiha Gökçen hava Limanından kalkmış, Madrid Barajas Hava Limanına doÄŸru uçuyoruz. Uçağımız Italya üzerinde FL380 da seyrediyor. Genelde olduÄŸu gibi, Italyan ATC trafik nedeni ile FL360’a alçalma talimatı veriyor. B738 uçağımızda bunu nasıl uygulayacağız ? Bu soru hem gerçek, hem de online simulasyon ortamı için geçerlidir.



[ more.. ]


DESCENT

SOP konularına devam ediyoruz; Pegasus kurallarına göre seyir irtifamızdan ne zaman alçalmaya baÅŸlarız ? 

CEVAPLANDI



[ more.. ]


METAR

GeçtiÄŸimiz hafta Ä°stanbul’da 2 gün yoÄŸun kar yağışı oldu. Bu süre zarfında aldığım METAR’ı aÅŸağıda paylaşıyorum. Kaptan olarak siz bu hava durumunu aldıktan sonra, Pegasus Hava Yolları kurallarını dikkate alarak, Sabiha Gökçen hava limanından kalkış veya aynı hava limanına iniÅŸ yaparmıydınız ? 
 
LTFJ 180750Z 03015KT 0500 R06/0500D R24/300N +SHSN SCT008 BKN026 M01/M02 Q1028 R064///24

CEVAPLANDI



[ more.. ]


USE OF RADIOS

Kısa sorularımıza SOP konuları ile devam ediyoruz. Bu sorumuz özellikle tip eÄŸitimine baÅŸlayacak arkadaÅŸlarımız için faydalı olacaktır. B738 uçaklarımızın bazılarında 2 bazılarında 3 adet VHF radyo bulunmaktadır. Pegasus Hava Yolları usullerine göre bu radyoların her birini hangi amaçla kullanırız ?

CEVAPLANDI



[ more.. ]


FMC PAGE

Bir süreliÄŸine yanıtı kısa olan sorular sormaya karar verdim. Hem benim iÅŸimi daha kolaylaÅŸtırır, hem de daha hızlı bir ÅŸekilde konuları iÅŸleriz. Bu yılın ilk sorusu oldukça pratik ve FS ortamında da uygulayabileceÄŸiniz bir SOP sorusu: B738 uçağımızda iki adet FMC CDU su bulunmakta birini PILOT FLYING (PF), diÄŸerini PILOT MONITORING (PM) kullanıyor. UçuÅŸumuzun deÄŸiÅŸik safhalarında FMC CDU ları hangi sayfaları gösteriyor olmalıdır ? 

CEVAPLANDI



[ more.. ]


TERRAIN

Bu hafta yeni bir konuya giriyoruz. Konumuzun baÅŸlığı “TERRAIN AVOIDANCE” yani uçarken araziden kaçınma ! Bu konu da Kaptanlık için tereddütsüz bilmeniz gereken konulardan biri. Bu hususta uçağımızda bize yardımcı olacak ne tür cihazlar var, bize ne tür bilgiler veriyorlar ? GerektiÄŸinde nasıl bir manevra yapılması önerilir ? 

CEVAPLANDI



[ more.. ]


AUTOSLAT

Geçen haftaki sorumuz bu haftanın sorusuna yol açtı. B738 uçağında AUTOSLAT nedir ? nasıl ve ne zaman çalışır, ne iÅŸlev görür ? 

Yanıtlarınızı forumda vermenizi rica ederiz.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


PTU

B738 uçağında bulunan PTU nedir ? ne iÅŸlev görür ?

Yanıtlarınızı forumda vermenizi rica ederiz.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


RAW DATA

Uçağımızı deÄŸiÅŸik konfigurasyonlarda uçurmak için gereken motor güç deÄŸerlerini bilmemiz gerekir. 5000 feet irtifada, 60 ton ağırlıktaki B738 uçağımızı düz uçuÅŸda flaps up, düz uçuÅŸda flaps 5, alçalmada gear down flaps 15, alçalmada gear down flaps 30 konfigurasyonlarında uçurabilmemiz için N1 deÄŸerlerini kaynak göstererek veriniz.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


TR UNIT

UçuÅŸ esnasında TR UNIT  ikaz lambası yanarsa bu bizim için ne ifade eder, bu durumda neleri yapamayız ? neden ?

CEVAPLANDI



[ more.. ]


Heading

Pegasus usullerine göre kalkışta LNAV VNAV seçilmiÅŸ olsa dahi, motor arızası olması durumunda HEADING seçiliyor. Acaba neden ?

CEVAPLANDI



[ more.. ]


Radar

Pegasus usullerine göre kalkışta, hava açık olsa dahi, Pilot Flying, Radarı WEATHER olarak, Pilot Monitoring TERRAIN olarak açar. Acaba neden ? Bu sefer sorumuz çok aÅŸamalı. Sizden yanıt aldıkça sorumuz derinleÅŸecek ve devam edeen aÅŸamalara geçeceÄŸiz.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


AIRPORT

Bir soru bir baÅŸka soruya yol açıyor. Kayseri üzerinden uçuyoruz. Uçağımızda acil bir durum oluÅŸtu ve en yakın meydan olarak Kayseri'ye inmeyi düÅŸünüyoruz. YaklaÅŸma haritalarına bakmadan Kayseri havaalınında hangi pistler var ? ILS yaklaÅŸması var mı? Pistin uzunluÄŸu ne kadar, uçağımızın inmesi için yeterli mi ?  nasıl öÄŸrenebiliriz ?

CEVAPLANDI



[ more.. ]


WAYPOINT

Bir soru bir baÅŸka soruya yol açıyor. FMC de bir nokta tanımlamak istiyoruz. Bunu tanımlamanın kaç yolu var ? örneklerle belirtiniz. Bu bilgileri nerede bulabiliriz. Hem gerçek hem de sanal ortamda uygulanıyor, hat eÄŸitiminde sorulan bir soru.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


AIRSPACE

Bu hafta Ä°lker Gül arkadaşımızın forumda sorduÄŸu bir soruyu ele alacağız. Soruyu gerçek havacılığı da kapsayacak ÅŸekilde tekrar oluÅŸturuyorum:  LTAC den LTBJ ye gittiÄŸimizi düÅŸünürsek; LTAA ve LTBB havasahalarını katetmemiz ve bu hava sahalarının ilgili kontrolörleri ile temasa geçmemiz gerekecek. Acaba ne zaman ve nerede ATC bizi bir sonraki  sektöre devredecek ?

CEVAPLANDI



[ more.. ]


LOCALIZER APPROACH

Bu hafta yine Flight Patterns konusuna dönüyoruz. GazipaÅŸa LTFG LOC Rwy 08 yaklaÅŸmasını yapacağız. AYT VOR üzerinden, 3000 feet irtifada BEPTO ya yönlendirildik ve yaklaÅŸmaya serbest kılındık. Localizer yaklaÅŸmasını B738 uçağımız ile nasıl uygulayacağız ?

CEVAPLANDI



[ more.. ]


ENGINE OUT

Evvelki sorumuzda kaldığımız yerden devam ediyoruz.  LTBS KEKIK 1R SID si %5 CLIMB GRADIENT gerektiriyor. Ya kalkışta motor arızası olursa ne yapacağız ? Acaba maniaları katedebilirmiyiz ?

Bakalım BONUS puan kime gidecek.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


HOW DO WE USE IT ?

Evvelki sorumuza verilen yanıtlar arasında bir husus dikkatimi çekti, ben de bu nu size sorayım istedim: Dalaman havalimanında kalkış için bekliyorsunuz. Klerasn istediniz. ATC ise LTBS KEKIK 1R SID sini verdi. Bu SID de %5 diye bir ibare var. Bu ne demektir ? nasıl kullanacağız ? acaba gereksiz mi ? kleransı kabul edelim mi, etmeyelim mi ?

CEVAPLANDI



[ more.. ]


WHAT IS WRONG 3

Bu hafta serimizin üçüncü sorusunu ele alıyoruz. Resmin sahibi KUTLU HAKAN SEVÄ°NDÄ°K. Kendisi yaklaÅŸma esnasında çekilmiÅŸ kokpit resmini incelememizi rica etti. Resim ile ilgili açıklama ÅŸöyle: “LTFH Rwy13 ILS/DME final approach. Straight-in landing.”.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


GOING AROUND

Pas geçmemiz gerekiyor. Pas geçme usulleri nelerdir ? pas geçerken neler yapıyoruz, neler oluyor ? 

Bakalım BONUS puan kime gidecek.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


CAT III CONTINUED

Geçen hafta Pegasus Hava Yolları CAT III yaklaÅŸma usullerini gördük. Acaba yaklaÅŸmaya baÅŸlamadan önce neden APU çalıştırılıyor ? 

Bakalım BONUS puan kime gidecek.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


CAT III APPROACH

Geçen hafta tartışılan bir konuyu bu hafta inceleyeceÄŸiz. CAT III yaklaÅŸma usulleri nelerdir. 

Bakalım BONUS puan kime gidecek.

CEVAPLANDI

 



[ more.. ]


WHAT IS WRONG 2

Bu hafta yeni serimizin ikinci sorusunu ele alıyoruz. Bu sefer resim bana ait. Pegasus usullerine göre, aÅŸağıda gördüÄŸünüz resimde kaç tane yanlış bulacaksınız ? DoÄŸrusu ne olmalıdır. Resimle ilgili tüm yorumlarınızı yazabilirsiniz. En fazla yanlışı bulan BONUS’u kazanacak.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


ENGINE FAILURE ON APPROACH

YaklaÅŸma esnasında motor arızası gerçekleÅŸti. Ne yapmamız gerekir. 

Bakalım BONUS puan kime gidecek.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


WHAT IS WRONG

Bu hafta yeni bir seriye baÅŸlıyoruz. Pegasus usullerine göre, aÅŸağıda gördüÄŸünüz resimde kaç tane yanlış bulacaksınız ? DoÄŸrusu ne olmalıdır. En fazla yanlışı bulan BONUS’u kazanacak.

Bakalım BONUS puan kime gidecek.

CEVAPLANDI



[ more.. ]


Page :  1 2