LOG OUT

KPT. HALIL ACIKGOZ TALPA ROPORTAJI

Hep taze tutacaksınız sevincinizi, 
avluda diz boyu kar olsa da 
elinizden eksilmeyecek kır çiçekleri...

YALIN, ZARÄ°F, GERÇEK... 
TIPKI HAYATIN KENDÄ°SÄ° GÄ°BÄ°...      
KPT. PLT. HALÄ°L AÇIKGÖZ



[ more.. ]


AGIRLIK BILGISI

Değerli kaptanlarım, sevgili arkadaşlarım;

Bu yazıda, uçaklarımızın temel ağırlıkları, nasıl hesaplandıkları ve bu ağırlıkların, nerelerde hangi amaçla kullanıldığı hakkında bir bilgi vermek istiyorum.

Bu konu, aslında birçoÄŸumuzun genel olarak bildiÄŸi, birçoÄŸumuzun da yüzeysel olarak bildiÄŸi, simülatör ortamdında çok ta fazla kullanmadığımız, fakat gercek operasyonlarda kullanılan ve  operasyonun bel kemiÄŸi olarak nitelendirebileceÄŸimiz bir konu olduÄŸundan, bilgilerimi elimden geldiÄŸince sizinle paylaÅŸmak isterim.



[ more.. ]


BIR HAREKAT MEMURU’NUN GUNLUGU

Ben Özgür YAMANDEMÄ°R. Pegasus Ä°zmir Ä°stasyonu - Yer Ä°ÅŸletme Departmanı’nda Harekat Memuru olarak görev yapmaktayım.  BildiÄŸiniz üzere Apron’a giriÅŸ yetkisi olmayan personel  veya ÅŸahıs giremiyor. Dolayısıyla, bizleri tanıyan arkadaÅŸlarımız, yakınlarımız, hatta uçak camından bakan yolcuların bile aklında tek bir soru olabiliyor. Bu adamlar ne iÅŸ yapıyor? Bu yazımda sizlere bu soruyu kısaca yanıtlamaya çalışacağım.



[ more.. ]


GOCMEN KUSLAR SINIR TANIMAZ

If fish were in need of the governor's Ieave to swim If birds were in need of government permits to fly WE would be Ieft in a word without birds and without fish.

Bu pasaj Suriyeli ÅŸair Nizar Qabbani'nin ÅŸiirlerinden alıntıdır.

      Balıksız bir deniz.

      KuÅŸlarsız bir gökyüzü...



[ more.. ]


ÇOKLU ZEKÂ KURAMININ BAŞLANGIÇ UÇUŞ EĞİTİMİNDE KULLANILMASI

UçuÅŸ (pilotaj) eÄŸitiminde baÅŸarının sırrı öÄŸrenci – öÄŸretmen arasındaki iletiÅŸimin içinde gizlidir. UçuÅŸ EÄŸitimi biliÅŸsel ve psikomotor (devinsel) yönüyle diÄŸer tüm eÄŸitimler ile karşılaÅŸtırıldığında çok zorlu bir eÄŸitim sürecidir. Bu  zorlukların en önemlisi ise; standart eÄŸitim ortamından farklı olarak, uçuÅŸ eÄŸitimi ortamının, büyük çoÄŸunlukla uçak ici ve gökyüzü olmasıdır. ÖÄŸretmen – öÄŸrenci arasında bire bir yapılan bir eÄŸitim olması da pilotaj eÄŸitimini farklı kılan önemli bir özelliktir. UçuÅŸ öÄŸretmeninin uçak bilgisi ve tecrübesinin yanında eÄŸitim formasyonu ve iletiÅŸim becerileri ile de donanımlı olması gerekmektedir.



[ more.. ]


TAYYARECÄ°LÄ°K

Eskilerin deyimiyle Tayyarecilik, günümüz Türkçesiyle Havacılık, bir meslek midir? Yoksa bir yasam biçimi midir? Bu sorunun yanıtını yazımızın içinde bulacaksınız…



[ more.. ]


RESOLUTION ADVISORY (RA)

Kapalı bir havada dört bacaklı görevimizin üçüncü bacağı için Ä°zmir’den kalkışımızı gerçekleÅŸtirmiÅŸtik. O bacakta ben pilot flying (PF) tim kalkıştan sonra kule frekansından yaklaÅŸma frekansına geçtik ve radar uçuÅŸ seviyesini FL120  verdi. Biz tırmanış varyomuzu ...



[ more.. ]


ALÇALMA PLANLAMASI (YANITLAR)

Sevgili Arkadaşlarım,

Sitemizin yayına baÅŸlaması ile birlikte üye sayısı da çığ gibi büyüyerek artıyor. 1 Ocak’ tan itibaren her ayın birincisine simülatör uçuÅŸu hediye edeceÄŸimizi söyledik ve ilk gün olan  1 Ocak’ ta 59 gibi rekor sayıda uçuÅŸ yapıldı. Ä°lginize çok teÅŸekkür ediyoruz.



[ more.. ]


OPERATIONAL FLIGHT PLAN

DeÄŸerli ArkadaÅŸlar,

Operational Flight Plan (OFP), Dispatch tarafından hazırlanıp, uçuÅŸ ekiplerine verilen uçuÅŸ planlarıdır. Pegasus Havayolları tarafından kullanılan gerçek planları yakın bir tarihte sizlerle paylaÅŸmaya baÅŸlayacağız. Bu planları okuyabilmeniz için ilk etapta plan içinde verilen bilgilerin açıklamasını sizlerle paylaÅŸmak istiyoruz.



[ more.. ]


ALÇALMA PLANLAMASI

Sevgili Sanal Pilot Arkadaşlarım,

Havacılığa gönül vermiÅŸ kiÅŸiler olarak eminim ki birçok konuda yüzlerce sorunuz vardır. Bu soruları fırsat bulduÄŸunuz her ortamda gerçek pilotlara veya daha tecrübeli sanal pilotlara yönelttiÄŸinizi biliyorum. Bir gün misafirlerimizin uçaktan indiÄŸi sırada kabin amiri bir gencin kokpiti görmek istediÄŸini söyledi. Bende kendisini kokpite davet ettiÄŸimde bana sorduÄŸu sorular beni ÅŸaşırtmıştı. Bu ilgisinin nereden kaynaklandığını sorduÄŸumda kendisinin bir sanal pilot olduÄŸunu söyledi. Biz de bu sitemizde gerek sizlerden gelen sorulara gerekse bizim size faydası olacağını düÅŸündüÄŸümüz konulara bu köÅŸede yer vereceÄŸiz. ....



[ more.. ]


Page :  1